lørdag 1. mars 2014

Dag 29 - Jeremiah JohnsonDagens film er den amerikanske filmen Jeremiah Johnson fra 1972. Filmen er regissert av Sydney Pollack og har Joaquín Martínez, Delle Bolton, Will Geer og Robert Redford i hovedrollene. 


Synopsis:
Den unge eventyreren Jeremiah Johnson vil bort frå sivilisasjonen og opp i Utahfjella for å leve som fangstmann. Den harde vinteren og de fiendtlige indianerne gjør villmarkslivet tøffere enn ventet. 
Denne filmen sies å være basert på livet til den legendariske fjellmannen John "Liver-Eating" Johnson, da i form av Raymond Thorp og Robert Bunker sin bok Crow Killer: The Saga Of Liver-Eating Johnson og Vardis Fishers sin bok Mountain Man. 


Original var det Lee Marvin som skulle spille rollen som Jeremiah Johnson i filmen, men dette passet ikke for Marvin, så da ble det bestemt at Clint Eastwood skulle ha hovedrollen og Sam Peckinpah skulle regissere filmen. Men Eastwoodog Peckinpah kom ikke overens, og Peckinpah forlot prosjektet, mens Eastwood bestemte seg for å lage Dirty Harry Istedet.


Dereteter ble Robert Redford kontaktet med tanke på hovedrollen og han aksepterte gladelig. Siden han hadde jobbet med Sydney Pollack i filmen «This Property Is Condemned» i 1996, ønsket han å få han med på laget som regissør. Dette ønsket ble oppfylt. 


Siden det kostet Warner Bros 200 000 dollar å få Redford i hovedrollen bestemte de at filmen skulle spilles inn i Warner bros sitt studio for å spare penger. Med Redford og Pollack overbeviste studio om at det kom til å koste de akkurat like mye penger å filme der som å dra ut til Utah å spille inn filmen den, så dette ble da gjort. 


Dette er en meget god film, med en god historie og nydelige lokasjoner. Jeg må si at jeg er veldig glad at filmen faktisk ble filmet i Utah isteden for i Warner studioet, for dette hadde de ikke fått til i et studio. 


Robert Redford spiller veldig godt i rollen som Jeremiah Johnson og han viser her at han er en virkelig kompetent skuespiller. Delle Bolton som spiller Swan i filmen spiller også veldig godt og dette var faktisk den eneste filmen hun spilte i gjennom sin karriere. Men hun hadde en statiskrolle i serien Monk i 2008. 


Filmen hadde premiere på Cannes festivalen i 1972, og var den første westernfilmen som noensinne hadde blitt akseptert på festivalen. Filmen ble den syvende mest innbringenede filmen i 1972 og tjente inn godt over 44 millioner kroner. Noe som er meget bra med tanke filmens budsjett på 3 millioner. 


 
En visuelt flott film, med en overbevisende historie som er sterkt anbefalt. 

 

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar