fredag 21. mars 2014

Dag 49 - The Molly Maguires


Dagens film er den amerikanske filmen The Molly Maguires fra 1970. Filmen er regissert av Martin Ritt og har Frank Finlay, Samantha Eggar, Richard Harris og Sean Connery i hovedrollene. 


Synopsis:
Livet er hardt i kullgruvene i Pennsylvania i 1976. En hemmelig gruppe irske immigranter kjent som The Molly Maguires kjemper mot gruvekompaniets grusomheter i form av sabotasje og mord. 
The Molly Maguires er basert på en roman med samme navn utgitt av Arthur H Lewis i 1969.


Det tar faktisk hele 14 minutter flr det første ordet blir ytret i denne filmen. Noe som faktisk er 3 minutter lengre enn åpningscenen fra The Good The Bad And The Ugly. 


Filmen ble laget i Eckley I Pennsylvania på høsten 1969. Denne byen var så uforandret siden siden 1870-tallet at det eneste produksjonsselskapet måtte gjøre for å klargjøre filmingen var å fjerne tv-antenner og legge underjordiske strømkabler.Byen hvor de filmen skulle egentlig jevnes med jorden, for å lage polass til et dagbrudd, men innspillingen av denne filmen forhindret det. Byen ble etter dette et slags museum og er underlagt Pennsylvania Historical And Museum Commission. Flere av bygningene som ble satt opp til filmingen står der den dag i dag.Filmen var en stor fiasko når den kom ut og tjente kun inn 2 millioner av budsjettet på 11 millioner dollar. Hovedgrunnen til det høye budsjettet var hovedrolleinnehavere Sean Connery og Richard Harris som begge fikk rikelig betalt for å spille i filmen.Jeg derimot syntes filmen både var godt laget og hadde en interessant historie som jeg ikke viste mye om fra før. Filmen skal også ha skryt for at den ikke tar den vanlige Hollywood ruten og glamoriserer alt som er, men istedet holder ting ekte og viser det som det var.Både Richard Harris og Sean Connery gjør noen glimrende roller her og selv om det tar hele førti minutter før Connery kommer med sin første replikk så fanger de skjermen på en flott måte. Det er tydelig at denne filmen var mer en et tilfeldig prosjekt for skotske Connery og irske Harris og begge to gir virkelig alt i denne filmen. Filmen var forøvrig også Oscar nominert for beste set-dekor, men vant ikke prisen. Den gikk istedet til «Patton».Dette var nok en film som jeg syntes hadde et glimrende soundtrack og jeg ble ikke spesielt overasket når det viste seg at det var Henry Mancini som sto bak. Mancini er for de fleste best kjent for musikkken han laget til Pink Panther filmene med Peter Sellers i hovedrollen og den glimrende kjenningsmelodien fra TV-serien Peter Gunn.En overbesvisende film, mend gode skuespillerprestasjoner og en god historie. Vel verdt å sjekke ut for fans av Connery/Harris eller de som liker historiske dramafilmer. 


Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar