søndag 30. mars 2014

Dag 58 - Metropolis


Dagens film er den tyske filmen Metropolis fra 1927. Filmen er regissert av Fritz Lang og har Fritz Rasp, Rudolf Klein-Rogge, Gustav Fröhlich og Alfred Abel i hovedrollene. 


Synopsis:
I den futuristiske storbyen Metropolis forsøker diktatoren Fredersen å hisse opp arbeiderne til revolusjon og selvutslettelse ved hjelp av den gale vitenskapsmannen Rotwang, som gjerne vil bytte dem ut med roboter. Rotwang kidnapper arbeidernes lederskikkelse Maria og erstatter henne med en identisk utseende robot som skaper splittelse blant arbeiderne under jorden. Men Fredersens sønn er blitt forelsket i Maria og begir seg ned i det underjordiske Metropolis for å finne henne. 
Da er det tid for en av de virkelig store sci-fi klassikerne gjennom alle tider nemlig Metropolis. I tillegg var den en av de aller første Sci-fi filmene som kom ut på markedet. 


Filmen er basert å en bok av Langs kone Thea von Harbou. 


Filmen var opprinnelig lengre enn den er nå i dag. Men på grunn av den lange spilletiden og noen scener som sensorene syntes var tvilsomme ble filmen klippet etter premieren i 1927. 


I 2008 fant man derimot en skadet original print av filmen i et museum i Argentina. Så nå har filmen blitt 95% komplett og restaurert med et flott bilde og lydspor. 


Innspillingen av filmen varte i over et år og var visstnok en ganske hard prosess for mange av de involverte. Lang kjørte skuespillerne og arbeiderne på filmen hardt, og krevde at mange scener skulle spilles inn flere ganger. 


Filmen ser utrolig imponerende ut, spesielt med tanke på at filmen er laget tidlig på 20-tallet. Jeg vil nok tro at mange vil ha problemer med å lage en så god visuelt film som dette til og med nå i 2014. 


Metropolis var vistnok også Adolf Hitler sin favorittfilm og han tok faktisk også litt inspirasjon herfra når han planla å lage sitt«tusenårsrike». 


Filmens musikk er også veldig passende til filmen og hørtes fantastisk ut. Dette er også originalmusikken som originalt ble lagt på filmen, selv om den forstålig nok er blitt spilt inn på nytt. 


En film med fantastiske visuelle effekter, en virkelig god historie og gode skuespiller prestasjoner. 


Helt klart en av tidenes beste filmer og en film som absolutt alle sci-fi fans bør se. 


Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar