torsdag 13. mars 2014

Dag 41 - Judgement At Nürnberg


Dagens film er den amerikanske filmen Judgement At Nürnberg fra 1961. Filmen er regissert av Stanley Kramer og har Marlene Dietrich, Spencer Tracy, Burt Lancaster og Richard Widmark i hovedrollene. 


Synopsis:
I 1948, tre år etter Tysklands kapitulasjon, har mange av de mest prominente nazistene blitt dømt for forbrytelser mot menneskeheten. En amerikansk domstol befinner seg imidlertid fremdeles i Tyskland og skal stille fire nazistiske dommere for retten. Men den kalde krigen er på gang, og de allierte vil helst glemme fortiden.
Filmen har en imponerende rolleliste med mange kjente fjes og mange skuespillere man kanskje ikke hadde forventet å se i en film som denne, slik som for eksempel Judy Garland. Men skuespillerne gjør en glimrende jobb i å portrettere de forskjellige karakterene og jeg føler at man virkelig får et innblikk i hvordan denne rettsaken foregikk, selv om så klart visse deler ikke er helt korrekte. 


Denne filmen ble nominert til hele 11 Oscars, og den vant 2 av dem. Maximillian Schell, som dessverre gikk bort for ca en måned siden, vant for beste mannlige hovedrolle og Abby Mann vant for beste Screenplay. Filmen hadde nok vunnet mange flere priser om den hadde blitt gitt ut et år før, eller ett år senere, siden «West Side Story» rasket med seg hele 10 Oscars dette året. 


Filmen ble i likhet med filmen som ble sett i går, valgt inn til å forvares i det amerikanske filmarkivet. Dette skjedde i 2013. 


Judgement At Nürnberg hadde et budsjett på ca tre millioner kroner og slett med å tjene inn dette da amerikanerne ikke var så interessert i å se filmen. Men etter å ha premiert i Europa ble det fart på sakene og filmen tjente inn godt over ti millioner kroner etter kinovisningen og ble etterhvert en suksess, selv om det gikk lit tregt med inntjeningen i starten. 


Dette er en meget sterk film og det faktum at den er basert på virkelige hendelser gjør filmen enda mer minneverdig og imponerende. 


Dette er nok ikke en film som passer helt for «film-massene», men liker man kvalitetsfilmer med godt innhold, godt skuespill og en fascinerende historie så er denne midt i blinken. 


Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar