torsdag 20. mars 2014

Dag 48 - La Dolce Vita


Dagens film er den italienske filmen La Dolce Vita fra 1960. Filmen er regissert av Federico Fellini og har Magali Noël, Anita Ekberg, Anouk Aimee og Marcello Mastroianni i hovedrollene. 


Synopsis:
Vi følger tabloidjournalisten Marcello (Marcello Mastroianni) som lever det søte livet i det berusende kjølvannet av Romas dekadente sosietetsmiljø. Han har en drøm om å være en seriøs skribent og forfatter, men klarer ikke å gi seg tid til produktiv konsentrasjon når rastløsheten så mye enklere kureres av det umiddelbare og bedøvende nattelivet. 
La Dolce Virta er teoretisk sett delt inn i 9 deler, med en sammenhengende historie med flashback. Dette kan fremstå litt forvirrende ved første gjennomsyn og er en god grunn til å se filmen flere ganger. 


Dette er filmen som vanligvis er sitert som filmen som signaliserer skillet mellom Fellinis tidligere neo-realistiske filmer og hans senere kunstfilmer.


Filmen vant forøvrig også en Oscar for beste kostyme design i en sort/hvit film. 


Det er en vellaget film med en interessant historie, med både imponerende lokasjoner og imponerende kostymer. Dette var visstnok også filmkritiker Roger Ebert sin favoritt film. En film han hadde sett over 25 ganger i løpet av sitt liv. 


Ikke nok med at filmen er en milepæl i modene filmhistorie med den skapte faktisk også et nytt ord.
Walter Santesso spiller rollen som fotografen paparazzo i filmen, og takket være denne karakteren ble dette etterhvert navnet gitt til «snikende» kjendisfotografer. 


Skuespillerne gjør en glimrende jobb her og dette er også helt klart svenske Anita Ekberg sin største rolle på filmlerretet. 


Dette er en film som nok helst appellerer til de med en litt mer inngående interessere for film enn de fleste, for jeg tror nok at de fleste «normale» filmtittere vil finne denne filmen litt langtekkelig og kjedelig. 


Men jeg for min del syntes det er en fantastisk god film og vil sterkt anbefale alle å iallfall prøve å se den en gang. 


Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar